Meral Bostancı, John Heartfield ve Nesne Yorumu’ başlıklı yüksek lisans tezini hazırlarken kaynaklarını, tercümelerini, yurtdışı seyahat proğramlarını, büyük titizlikle ve heyecanla nasıl çalıştığını biliyorum.
09 Mayıs 2018 tarihinde imzalı ‘John Heartfield Ve Politik Fotomontajları’ kitabını elime geçince çok mutlu oldum. Başarılı tez çalışması, kitap halinde ve elimde.
Kitabın kapağını ellerimle okşuyorum, bu kitap anlatılan sanatçı gibi, yazarının da bir başarı öyküsü. Gurur duyuyorum.
Kitap, 23x 16cm. boyutlarında ve 328 sayfa. MSGSÜ yayınları İstanbul, şubat 2018 baskı.
İlk sayfada, yazarın kısa bir özgeçmişi var. ‘John Heartfield ve Nesne Yorumu’ başlıklı yüksek lisans tez çalışması yazara bu kitabın hazırlanmasında yardımcı ve yol gösterici olmuş.
John Heartfield Ve Politik Fotomontajları:
Kitabın özet ve giriş bölümünden sonra John Heartfield’in yaşamı, sanat anlayışı ve politik fotomontajları anlatılmış. Ancak, Yazar Meral Bostancı, John Heartfield’i anlatmıyor okuyucuyu sanatçının yaşam evrimi içine alıyor ve tüm yaşamının zorlu yolculuğuna birlikte çıkartıyor.
Aklıma takılabilecek hiç bir soru kalmadan kitabı okumayı bitiriyorum.
Kitap, sanatçının duygusal ve fiziksel sıkıntı içinde geçen çocukluğunu, O’nun daha sonraları gördüğü her türlü haksızlığa karşı koyan mücadeleci bir kimlik ile yaşadığı dönemin düzenine başkaldırmasını, sanatçının toplumsal özlemlerini ve fotomontajlarını kapsıyor. Özellikle burjuva sınıfına ve kapitalist düzene karşı tavrı, kararlılığı, politik sanatı ve sanatın toplumsallaşmasını sağlaması için verdiği mücadeleler, O’nu ölümsüzleştiriyor hatta Dada’nın Peygamberi yapıyor. John Heartfield tüm çalışmaları, derinlerde yatan karmaşık senaryoları ve ardında yatan dramı
gözler önüne öyle güzel seriyor ki herbirini ayrı kavramlara dönüştürülüyor.
Konuları, yaşadığı hayatın ta kendisidir. Sanatı, fotoğraflar üzerine kurduğu kolaj biçimi olan fotomontajlarıdır. Fotoğrafın gücünü bilen ve onu silah olarak kullanan bir politik sanatçı.
Sanatçı, kendi insani, ahlaki değerleri ile ürettiği orijinal sanat yapıtları ile halkı aydınlatmak, uyarmak, onlara gerçekleri göstererek düşüncelerini değiştirmelerini sanat aracılığıyla sağlarken, sanatın kudretini de ders niteliğinde herkese hatırlatıyor.
20. Yüzyılın sorgulayan sanatçısı John Heartfield’in, ’Burjuva Gazetelerini Okuyanlar Kör ve Sağır Olur’ ifadesi ve fotomontajı, bana bugünlerde yaşadığımız basın ve yayına atıfta bulunduğu hissini uyandırıyor, düşündürüyor. Yazarın kitapta analitik bir düzen içinde anlattıkları, tıpkı John Heartfield fotomontajları gibi okura, hızla fakirleşen kitleleri düşündürecek ve hayatlarını etkileyecektir.
Yazar Meral Bostancı, konularını akıcı ve açık bir şekilde analiz eden ifadesi ile okurun sanatçıyı daha iyi anlamasına yardımcı olmaktadır. Kitabın anlaşılmasını güçleştirecek şekilde ağır ifadeler ve yoğun bir terminoloji kullanmamıştır.
Kitabında her konuyu gün ışığına çıkartarak anlatan yazar, Nilüfer Öndin’in söylediği gibi adeta sanatçıya can verirken, okuyucusunun da üzerinde okunabilirlik etkisini artırarak, örnek bir çalışma yaratmıştır.
Teşekkürler Meral Bostancı
Salime Kaman
Sanat Yazarı
29 Mayıs 2018
Bir yanıt yazın