‘SALİME KAMAN’
KİMDİR?
1953 yılında Adana da doğdu. İlk öğrenimi İstiklal ilk okulunda, orta-lise öğrenimini Adana Kız Lisesinde bitirdi. 1970 yılında girdiği, İstanbul Galatasaray Kimya Mühendisliğinden başarı ile mezun oldu. Türkiye de ve yurt dışında, Mühendis olarak, çeşitli görevlerde bulundu. Türkiye’ye ISOO 9000 Kalite sistemini getirdi ve TS-ISOO 9000 serisinin Türkiye de eğitim ve uygulanmasında Türk Standartlar Enstitüsüne yardımcı oldu. Çeşitli üniversitelerde eğitim çalışmalarında bulundu. Ç.Ü/İ.T.Ü/B.Ü de teknik ARGE çalışmalarını sundu.
Türkiye Çimento Sanayii’nden burs aldığı için, 6 yıl Türkiye Çimento Sanayii de mecburi hizmette bulundu. Bu hizmetini Niğde Çimento Fabrikası’nda, İşletme Mühendisi ve Laboratuar Mühendisi olarak tamamladı.
1980-1986 yıllarında Oyak grıbuna bağlı, Adana Çimento Fabrikası’nda Laboratuar şefi görevinde bulundu. Türkiye de ilk defa, klinker döner fırınlarında intikal kamarasından kırılmış kömür yakılması için proses çalışmalarında bulundu. Adana Çimento Laboratuarı’nda kömür analiz ve çelik analiz raboratuarlarını kurdu. Kömür yakma ile ilgili araştırma ve inceleme yazıları Türkiye Çimento Müstahsilleri dergilerinde yayınlandı. Çukurova Üniversitesi kimya fakültesi laboratuarlarında kömür hazırlama ve test etme ile ilgili eğitimler verdi.
1986-1993 yılları arasında, Yapı Kredi Bankası kuruluşlarından, Çanakkale Çimento Fabrikasına transfer oldu.
O yıllarda, kalite sorunları yaşayan Çanakkale Çimento fabrikası, Mısır’a ihraç ettiği 30.000ton. bir gemi dökme çimentosu kalite standartlarına uygun olmadığı için red edilmiş fabrika zor günlerdedir. Çimento Kalitesi ve istikrarlı bir üretim için Adana Çimento’dan gelen Salime Kaman, zor ve ağır bir sorumlukla işe başlar. Büyük uğraşlarla, Çanakkale Çimento da. Fizik-kimya-beton-yakıt- x-Ray laboratuarlarını sıfırdan kurar.
Kalite Kontrol Müdürü olarak atandığı bu görevinde, Türkiye de ilk olan çalışmalarıyla ve ilk dayanımı yüksek kaliteli çimento üretim çalışmalarıyla adından yurt içinde ve yurt dışında övgüyle bahsettirir. Üretiminin %50 sini ihraç eden bir fabrikada, TS-BS- EN-ASTM standartlarında çimento üretir ve fabrika laboratuarlarda test edilmesini sağlar. Bunları uygularken, her kademede eğitimler verir.
Çanakkale Çimento Fabrikasında Türkiye de ilk defa ‘ Kalite El’kitaplarını hazırlar. Uygulamaya koyduğu çalışmalarını, eğitime verdiği yüksek anlayışı ile, her kesimle paylaşmıştır. Akçimento, Adana Çimento, Bursa çimento, Çimentaş gibi fabrikalara Kalite El Kitablarının hazırlanmasında yardımcı olur.
1988 yılında ISOO 9000 STANDARTINI TÜRKİYE’YE getirmiştir ve TSE ile ortak çalışma yaparak TS- ISO 9000 serisinin uygulanmasında TSE de gerekli eğitimler verir. İhracat için gerekli tüm standart belgelerini her ülke standartlar enstitülerinden almıştır.
1993-1995 Yılların da Bartın Çimento Fabrikasına Genel Müdür olan Salime Kaman, Türkiye de ilk kadın Çimento Genel Müdürü’dür. 32 yıllık fabrikada, O’nun dönemlerinde üretimler, yaptığı teknik uygulamalarla kapasitesinin çok üzerindedir ve çalışmalarını sıfır hata ile sürdürür. Burada yaptığı başarılı çalışmaları nedeniyle, aynı gruba ait, Ladik- Gaziantep- Şanlı Urfa-Trabzon-Gümüşhane-Edirne çimento fabrikalarının 1995-1997 yıllarında genel koordinatörlüğünü yapmıştır. Yoğun iş hayatını , üniversiteye hazırlanan iki kızı için 22 yılda emekli olarak noktalar. Kızlarının başarılı üniversite eğitim yıllarına başladığı 1998 yılında O’ da ‘Seament Albania Cement group’ da Genel Kordinatör olarak Tiran’da çalışmaya başlamıştır. 2 yıllık çalışması ile istenen düzeye getirdiği fabrikadaki görevinden 2000 yılında ayrılır.
2000- 2019 yılları arasında HC TRADING de kalite danışmanı olarak çalışır. O, tüm birikimlerini gençlerle paylaşmış, onları aydınlatmış, yollarında ki taşları temizleyerek başarı ile ilerlemelerine yardımcı olmuştur. Bununla da gurur duyar, her zaman.
Bu yoğun iş hayatında, ideal hobisi olan resim sanatı onu yaşamla sımsıkı ilişkide tutarken, hayattanda emekli olmasını engellemiştir.
1966 yılından beri ideal hobisi olan resim sanatını önceleri kendi kendine yaşatırken, sonraları yurtdışında ve yurt içinde birçok ressam ile birlikte atölye çalışmaları yapmıştır.
2011 yılında sınavla girdiği, Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstütüsü Sanat Kuramı ve Eliştirisi bölümünde Yüksek Lisans eğitimini 2012 yılında başarıyla ve Onur ödülüyle tamamlamıştır.
(Salime Kaman sanatsal görmesini şöyle anlatır.Okul sürecine gelince, farklı disiplinlerde birçok genç yeteneklerle çalışmam genç düşünmemi, yaratıcılığı, her şeyden önemlisi dünya ile temas kurmamı sağladı. Prof. Süleyman Saim Tekcan, Prof. Halil Akdeniz, Prof. Dr. Nülifer Öndin, Prof. Dr. Nedret Öztokat, Prof. Beril Anılan Mert, Prof. Seyyit Bozdoğan gibi hocalarla bakışlarım, plastik sanatlar yörüngesinde görmeyi öğrendi.)
Resim ve seramik çalışmalarıyla birlikte çeşitli dergilerde (ay vakti- ayraç-arka kapak …) sanat ve eleştiri yazıları yazan Salime Kaman,
2017 yılından beri, Adabul.com, kitaptansanattan.com, yazıdükkanı.com, ve A Plus dergiye de gönüllü yazıları ile destek vermektedir.
İstanbul Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği- Adana Ressamlar derneği üyesi olan Salime Kaman, 8 Kişisel resim sergisi açmış , 59 Karma sergiye katılmıştır.
Evli ve iki kızı olan Salime Kaman, bir sanatçının yaşam içgüdüsünün, zihninin işlevlerinin bir anlayış ve uyumu, bir oturmuşluğu ve amaca uyma inancını yaratması ve bu inanca uygun olarak insanlığın önünde uzanan yeni ufuklar açması gerektiğini savunur ve hayatın; hakikat, iyilik ve güzelliklerle aydınlanacağına inanır.
Salime Kaman’ın , birikimlerini kendini besleyen doğduğu yerde, bu topraklar da yaşayan insanlarla paylaşmak için Adana’ya göç etmiştir.
Yazısını, ‘Sadece Kendimi Toparlıyorum’ diyerek noktalar.
http://www.kitaptansanattan.com/roportaj/salime-kaman-sanatla-tekrardaki-mucizeyi-ogrendim/
Bir yanıt yazın